Tuesday, May 09, 2017

Senarai Top 5 Kereta Penjimatan Minyak Di Malaysia

Assalammualaikum & salam sejahtera

Memiliki sebuah kereta dengan penggunaan minyak yang berkesan ialah satu langkah penjimatan yang baik. Biasanya, kereta seperti ini ialah kereta jenis hibrid iaitu kereta yang menggunakan kuasa gas dan motor elektrik. Selain menjimatkan penggunaan minyak, kadar pelepasan karbon dioksida kereta jenis ini juga rendah.

Berikut adalah top 5 review kereta dengan penjimatan minyak mengikut faktor seperti kecekapan bahan api, pelepasan CO2 dan sistem anjakan bahan api yang digunakan enjin kereta tersebut.

5. Kia Rio 1.4 Sedan


Ringkasan: Dengan enjin T-GDI turbo 3 silinder. Selain itu, Kia Rio yang terbaru ini turut memperkenalkan sistem Idle Stop and Go (ISG), yang mengurangkan pelepasan CO2 sehingga dibawah 90g sekilometer. Dengan kadar kecekapan bahan api 17 km/l, anda boleh memandu sejauh 640 km dengan tangki penuh.

Kapasiti Tangki Minyak / Kos Minyak: 43 liter / RM 111.80

Harga Pasaran: RM 74, 000 


4.Toyota Vios


Ringkasan: Kereta EEV (energy efficient vehicle) keluaran Toyota ini dilengkapi dengan enjin dual VVT-i baru, dengan indicator ECO yang memastikan penggunaan bahan api yang cekap (kadar kecekapan bahan api 19 km/l) serta pelepasan CO2 yang menima. Penutup enjinya juga turut berfungsi untuk mengurangkan bunyi bising dari enjin. 

Kapasiti Tangki Minyak / Kos Minyak: 42 liter / RM 109.20

Harga Pasaran: RM 76, 500 hingga RM 96,400

3.Honda JazzRingkasan: Salah satu lagi kereta EEV dilengkapi enjin SOHC i-VTEC 4 silinder, 16 injap serta Continuous Variable Transmission (CVT) yang menggunakan teknologi Earth Dreams dari Honda. Kadar kecekapan bahan api kereta ini ialah 17.8 km/l, dengan pelepasan CO2 104g/km.

Kapasiti Tangki Minyak / Kos Minyak: 40 liter / RM 104

Harga Pasaran: RM 89,900 keatas

2.Produa Bezza 1.3 Advance


Ringkasan: Kereta sedan EEV pertama keluaran Produa ini menggunakan enjin dual VVT-i 1NR-VE. Ditambah dengan sistem "Eco Idle" yang mematikan enjin secara automatik apabila kereta dalam keadaan pegun dan hidup semula sebaik sahaja brek dilepaskan. Selain itu, E-AT yng mengawal transmisi kenderaan secara elektronik melalui Engine Control Unit, penggunaan bahan api (kadar kecekapan bahan api pada 22 km/l) dan pelepasan CO2 yang boleh dikawal dengan cekap.

Kapasiti Tangki Minyak / Kos Minyak: 36 liter / RM 93.60

Harga Pasaran: RM 50,800

1.Toyota Prius C


Ringkasan: Enjin DOHC VVT-i 1.5 liter 4 silinder dan 16 injap, kereta hibrid ini memiliki kadar kecekapan bahan api setinggi 25 km/l. Kadar pelepasan co2 91g/km berdasarkan Standarad Pelepasan Eropah (European Emission Standarads).

Kapasiti Tangki Minyak / Kos Minyak: 36 liter / RM 93.60

Harga Pasaran: RM 153, 1701 comment:

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di ��PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBAL��

Copyright © Syazwan Rahman Designed by azhafizah.com